seppok

Alppikotka, ensimmäinen näytös

Ensimmäinen näytös (Viitasten koti, kuunnellaan tuloksia)

Maakunta-radio

Sarjassaan ensimmäiset aluehallintovaalit eilen sujuivat hyvin ja mitään suuria yllätyksiä maakuntatasolla puoluekannatuksissa ei ilmennyt lukuun ottamatta Valtapuolueen kolmen prosentin pudotusta ja Liprujen neljän prosentin lisäystä. Soteuudistus tai täällä Pohjois-Karjalassa paremminkin ”Siun Sote” sai äänestäjät liikkeelle odotettua vilkkaammin ja äänestysprosentti kipusi hieman yli 70 %: n. Hetken päästä siirrymme valtakunnan verkkoon ja valtakunnallisiin uutisiin.

Helka

Nyt loppu pelehtiminen Valtapuolluvveen rivilöissä. Vaevaset 58 iäntä. Ja minä kun ramppasin joka kokkouksessa ja olin telttatillaissuuksissa ympäri kunttoo. Sillä on elliitillä omat ehokkaasa joeta suossii. Ja ryhmäjulistteessa olin alareonassa.

Mauno

No olithan sinä, kun oot aakkosissa viimenen

Helka

Elä sinä puutu tähän, kun et mittää ymmärrä. Siinä mäni sivu suun laatakuntapaekattii. Ee tuolla iänimiärällä piäse ehkeesä vappaa-ajan laatakunnan kahvinkeettäjäksi. Kyllä sieppovvaa.

Radio

Eilen käytiin halki koko Suomen ahkerasti vaaliuurnilla. Jo vuosia kestäneen kuntauudistuksen tuloksena siirrettiin kunnilta tehtäviä itsehallintoalueille. Suurimpana muutoksena Sote, jossa tehtävät kunnista siirtyivät leveämmille hartioille. Valtakunnallisesti suurin voittaja oli Lipru-puolue, jonka osuus kaikista äänistä kohosi 12 %: in. Lisäystä mm. edellisiin kuntavaaleihin on peräti 4 %. Studiossamme istuu onnellisen näköinen puolueen puheenjohtaja Veijo Vitikka. Mikä selittää puolueenne menestystä vaaleissa?

Vitikka

Me lupaamme pitää huolta ihmisistä yli puoluerajojen.

Radio

Onko teillä jo teemoja seuraaviin eduskuntavaaleihin?

Vitikka

Olemme erittäin huolissamme ilmastonmuutoksesta ja suomalaisten metsästysharrastuksen ylläpidosta. Metsästyskortin lunastaa vuosittain noin 300 000 ihmistä, joten perheet mukaan lukien metsästysharrastus koskettaa lähes miljoonaa kansalaista.

Radio

Mistä ihmeessä tässä mahtaa oikein olla kysymys. Voisitteko hieman tarkentaa puheenjohtaja Vitikka?

Vitikka

Jo ennestään pienenevää metsälintukantaa uhkaa Keski-Euroopasta leviävä Alppikotka. Ilmaston lämpeneminen tuo näitä uusia lajeja Suomeen. Alppikotkan uskotaan löytävän terävän näkönsä turvin metsälintujen pesät ja tämä hirmuinen petolintu kykenee rikkomaan satoja munia päivässä.

Radio

Onko tuon metsästystä uhkaavan Alppikotkan lisäksi muita teemoja?

Vitikka

Mielestämme eläkeläisille pitää taata mahdollisuus vapaa-ajan harrastuksiin valtion varoista. Hyvässä henkisessä ja fyysisessä vireessä oleva eläkeläinen syö ja juo kuin hevonen. Näin saadaan kulutukseen mojova piikki ja valtion pussista maksetut korvaukset kiertyvät takaisin mm. elintarviketeollisuuden ja kaupan kautta. Lisäksi harrastuspuolelle syntyy uusia yrityksiä ja sitä paitsi hyvässä tikissä olevat ihmiset eivät jouda sairastelemaan. Säästöä terveydenhoitokuluissa.

Radio

Hmmm…tuohan kuullostaa varsin järkevältä. Kiitoksia puheenjohtaja Vitikka. Nyt siirrymme ulkomaan uutisiin.

Helka (pompannut ylös)

Tämä on uuvven onnen päevä. Sinähän oot metästysseuran johtokunnassa. Missä on valtapuoluvveen jäsenkortti? Se lähtöö puoluvveen krematoorijjoon. Ja eti jo hyvä isä kiirreellä Liprun piirisihteerin numero, eläkä ölömistele. Nyt suavat semmosen jäsenen ja ehokkaan, että oksat poes. Ja sinulle suapi kelevata se viime vuonna ostettu musta puku linnan juhlliin. Minä sen sijjaan…nyt suapi joensuulaenen ateljjee uuven asiakkaan. No – eikö se numero löövvy?

Mauno

Tuossa se seissoo. Sehän on minun puhelimessa, hiän kun on meijjän metätysseoran puhheenjohtaja. Kerkko Kivelä. Soetahan ja kuullostele.

Helka (soittaa)

Huommenta. Tiällä Helka Viitanen. Oon seuranna teijjän touhuja ja äsken kuuntelin puhheenjohtajanne ratiohuastattelun. Onko teijjän puolluvveessa tilloo kilihakalle naesimmeiselle, jolla on pitkä kokemus muakunnan asijoesta. Minulle riittää Valtapuoluvveen leirissä. Ettäkö soppii. Laettakkoohan lanketti niin minä täytän ja pistän posttiin. Kuulemmiin. (sulkee puhelimen) No nyt ukkokulta alettaan suunnitella Helkan vualikampanjjoo. Ensmäesenä kaevat kaekkien metästysseorojen nimet ja puhheenjohtajjiin puhelinnumerot ja osotteet. Alppikotkan lentely ee tällä seuvvulla onnistu, jos minä suan piättee. Ja seorraavaksi kaevelet kaekkien eläkeläesjärjestöjen tiijjot. Se on muuten vielä Sauli sillon resitenttinä, kun on minun kättelyvuoro? Minun pittää muuten suaha se Alppikotkan kuva. Suat esitellä seorraavassa tillaissuuvessa. Eikös teillä oo joka viikko se huoltoaseman parlamentti?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Valitettavasti maakuntavaalit eivät toteutuneet niinkuin ajattelin vuoden 2017/2018 vaihteessa kirjoittaessani tämän poliittisen komedian. Kyllähän viiniä kului useampi lekkeri tätäkin kirjoittaessa. Näytelmä sisältyy kirjaani "Juuan juurilta". Mutta varsin hyvin tässä komediassa tuli ennustettua eduskuntavaalien lopputulema. Näytelmä on yhdeksän osainen ja laittelen kaikki näytökset muutaman päivän välein tänne Vapaavuoroon. Monet teistä (mm. Ari Alsio, Seija Nylund, Juha Kuikka) muistanevat että koko kirjallinen harrastukseni alkoi täällä Vapaavuorossa noin 5 vuotta sitten. Siitä suuri kiitos. Oli runomittelöitä ja monenlaista hauskaa. Viides kirjani on tulossa kuukauden kuluessa ja kaksi muuta työn alla. Suuri yllätys oli kun muutama viikko sitten sain kaksi sävellystä sovituksineen runoista "Kaunotar ja Kulkuri" sekä "Suru ja Onni". Säveltäjänä Kaj Chydenius joka täyttää tänä vuonna 80 vuotta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos ja onnea paljon kirjallisen tuotannon johdosta ja muutenkin, ihan elämästä vain.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kiitos. Välillä koplukka keinahtelee elämän tyvenessä. Nyt on virtaama ollut sopiva. Sanoisin jopa suotuisa.

Tämän blogin suosituimmat